Veelgestelde
vragen

Een nieuwbouwwoning kopen, wat houdt dat precies in? Er komen vaak veel vragen op je af. Daarom hebben we de meest voorkomende vragen op een rijtje gezet over het ontwikkelen en bouwen van een nieuwbouwwoning.

Algemeen

Wil je op de hoogte blijven van de voortgang van een project en de start verkoop? Via de projectwebsite, de digitale projectnieuwsbrief en sociale media van het project geven we updates. Schrijf je dus in voor de nieuwsbrief en volg onze sociale media.

Als de bouw eenmaal is begonnen, geven we in de BouwApp regelmatig een blik achter de bouwhekken. Om de bouw te volgen, download je gratis de BouwApp via de Google Play Store (Android) of AppStore (Apple). Zoek het project op en markeer hem als je favoriet via de ster. Je kan ook naar de BouwApp ook via je laptop of PC.

Een nieuwbouwwoning heeft veel voordelen:

  • In tegenstelling tot een bestaand huis, koop je een nieuwbouwwoning vrij op naam. Dit betekent dat je geen overdrachtsbelasting, notaris- en kadasterkosten voor de overdacht betaalt
  • De eerste jaren heb je nauwelijks onderhoudskosten
  • Een nieuwbouwwoning kun je via meer- en minderwerk naar eigen smaak vormgeven
  • Een nieuwbouwwoning leveren we duurzaam en gasloos op; dat geeft veel comfort, is beter voor het milieu en voor je portemonnee
  • Nieuwbouwwoningen voldoen aan de hedendaagse veiligheidseisen en isolatienormen

Het verkoopproces

Voordat een nieuwbouwwoning in de verkoop gaat, moet er veel gebeuren. Nieuwbouwplannen dienen in Nederland aan veel voorwaarden voldoen. Deze voorwaarden zijn geregeld in het bestemmingsplan. Om een bestemmingsplan te wijzigen moeten de nodige onderzoeken worden uitgevoerd. Voorbeelden hiervan zijn onder andere onderzoek naar flora en fauna, archeologisch onderzoek, bodemonderzoek en een akoestisch onderzoek. Pas als het bestemmingsplan is goedgekeurd (onherroepelijk is), kan een plan definitief doorgang vinden en starten we met de verkoop. Dit proces neemt veel tijd in beslag, het afgeven van een concrete planning is daarom vaak lastig.

Bij elk nieuwbouwproject organiseren we een start verkoop: dat is een event waarop de woningen in de verkoop gaan. Vanaf deze start verkoop zijn alle details van de woningen beschikbaar in de verkoopdocumentatie en kun je je inschrijven voor een woning via het voorkeursformulier. Een start-verkoopevent biedt de mogelijkheid om vragen te stellen aan het verkoopteam, zodat je een zo goed mogelijk beeld krijgt van het project.

Vanaf de start verkoop kun je je inschrijven voor een woning door het voorkeursformulier in te vullen en binnen de inschrijftermijn in te leveren bij de makelaar. Op het formulier geef je onder ander de voorkeur voor het woningnummer aan en je contactgegevens. Zijn er na de eerste toewijzingen nog woningen beschikbaar? Laat de makelaar dan weten dat je interesse hebt (zonder inschrijfformulier).

Nadat de inschrijfperiode is verlopen, start de toewijzingsperiode. Vaak zijn er meerdere geïnteresseerden per woning. Dit betekent dat de verkoper en makelaar kijken naar de best passende kandidaat. Onder andere het voorbehoud van financiering en de verkoop van de eigen woning hebben invloed op deze keuze. Er kan ook een lotingsprocedure worden gestart. Mocht je niet direct in aanmerking komen voor een woning, dan plaatsen we je op de reservelijst.

 

Een koopovereenkomst gaat over de koop van de grond of een appartementsrecht. De aanneemovereenkomst gaat over de bouw van de woning of het appartementengebouw. De ondertekening van deze documenten vindt plaats bij de makelaar. Een kopie van de koop- en aannemingsovereenkomst gaat naar de notaris en stichting Woningborg.

Als je een woning toegewezen hebt gekregen, dan nodigt de makelaar je uit voor een gesprek en overhandigt je de technische tekeningen. Je krijgt dan meer details over de woning en de afwerkstaat. Natuurlijk is er ook voldoende ruimte voor het bespreken van je persoonlijke woonwensen.

Nationale HypotheekGarantie (NHG) biedt een financieel vangnet voor huiseigenaren. Als je een huis koopt met deze garantie, krijg je bijvoorbeeld korting op je hypotheekrente en kun je verduurzamingsmaatregelen deels meefinancieren. Ook helpt de organisatie als je situatie verandert en je in de knoop komt met betalingsverplichtingen.

Het aankoopbedrag van de woning mag in 2023 maximaal € 405.000 zijn. Voor energiebesparende maatregelen is het mogelijk om zelfs tot € 429.300 te lenen, mits je het extra bedrag volledig besteedt aan die maatregelen.

Bron: nhg.nl

Een nieuwbouwwoning koop je veelal vrij op naam (v.o.n.). Als eerste bewoner betaal je geen extra kosten voor het overdragen van de woning. Dat scheelt je overdrachtsbelasting, notariskosten voor de eigendomsoverdracht en ook kosten voor je inschrijving bij het kadaster. Opgeteld is dat een mooi financieel voordeel ten opzichte van bestaande bouw, die als ‘kosten koper’ (k.k.) te koop staat. Kosten voor bijvoorbeeld je hypotheek betaal je wel, ook als je vrij op naam koopt.

Als de ontwikkelaar en aannemer beiden aan de opschortende voorwaarden uit de koop- en aannemingsovereenkomst voldoen, dan kun je een afspraak maken bij de notaris. Per brief brengen we je hiervan op de hoogte. De bouw kan op dat moment ook worden ingepland. Bij de notaris teken je de leveringsakte voor de grond en wordt de hypotheek ingeschreven in het kadaster. Gefeliciteerd, de koop is nu definitief!

De bouw

Bouwbedrijf van Stiphout verzorgt de bouw van dit project. Na het ondertekenen van de koop- en aannemingsovereenkomst krijg je vanuit het bouwbedrijf een kopersbegeleider toegewezen. Deze kopersbegeleider begeleidt je gedurende het hele bouwproces, van voorbereiding tot oplevering. Hij of zij adviseert over het mogelijke meer- en minderwerk en vertaalt je wensen naar de bouwplaats. Tijdens het bouwproces ontmoet je de kopersbegeleider een aantal keer persoonlijk. Daarnaast verloopt het contact via je persoonlijke online woondossier in VolgJeWoning.

Naast het fysieke kennismakingsgesprek met je kopersbegeleider verloopt het contact via VolgJeWoning. Dat is je online, persoonlijke woningdossier waar je als toekomstige bewoner alle informatie over je woning kan vinden.

Met meer- en minderwerk kun je je nieuwbouwwoning laten aanpassen aan je wensen ten opzichte van de ‘basiswoning’. Om de keuze overzichtelijk en haalbaar te houden, werkt de aannemer met meer- en minderwerklijsten. Op deze lijsten staan zaken zoals het verplaatsen van lichtpunten of stopcontacten of het plaatsen van een dakkapel of aanbouw.

 

In verband met de voortgang van het bouwproces gelden deadlines voor het meer- en minderwerk. De deadline hiervoor staat in je persoonlijke, online woondossier op VolgJeWoning, waarvoor de kopersbegeleider iedere koper uitnodigt. Heb je wensen die niet op de meer- en minderwerklijsten staan? Bespreek deze met je kopersbegeleider. Hij of zij kan samen met jou kijken of er mogelijkheden zijn.

De bouw van je nieuwbouwwoning gaat van start als aan alle opschortende voorwaarden is voldaan. Deze opschortende voorwaarden vind je terug in de koop- en aannemingsovereenkomst. Je ontvangt een brief waarin staat dat de bouw binnen afzienbare tijd van start zal gaan.

Het is eindelijk zover, de bouw van je droomwoning begint! De bouw bestaat uit drie fases:

  1. Ruwbouwfase: in deze bouwfase brengen we onder meer de fundering, muren, vloeren en het dak aan.
  2. Afbouwfase: na de ruwbouwfase start de afbouwfase, die draait om de afwerking.
  3. Opleveringsfase: de laatste fase is de oplevering, waarbij we toewerken naar het feestelijke moment van de sleuteloverdracht.

Natuurlijk is het fantastisch om door je nieuwe woning te lopen en te fantaseren over de inrichting. Daarom organiseren we een aantal kijkmomenten, waarop je onder begeleiding je woning kan verkennen. Tijdens deze georganiseerde kijkmomenten op het bouwterrein staat veiligheid voorop en zijn alleen volwassenen op de bouwplaats toegestaan.

De oplevering

Enkele weken voor de oplevering organiseren we een vooroplevering, ook wel voorschouw genoemd. De aannemer loopt dan samen met jou door de woning om onder andere het meer- en minderwerk te beoordelen. De punten die hieruit volgen, probeert de aannemer zoveel mogelijk op te lossen voor de definitieve oplevering.

Tijdens de definitieve oplevering loopt de aannemer samen met jou nog eenmaal door je nieuwe woning om te kijken of alles correct is uitgevoerd. Je kan hierbij de hulp inschakelen van een onafhankelijke bouwkundige, bijvoorbeeld via Vereniging Eigen Huis. Samen bekijk je de binnen- en buitenkant van de woning. Eventuele onvolkomenheden en beschadigingen verwerken we in het ‘rapport van oplevering’. In het opleverrapport vind je ook belangrijke adviezen die de aannemer tijdens de oplevering toelicht. Aan het eind van de oplevering teken je samen met de aannemer het proces-verbaal van oplevering.