Zo duurzaam is ’t Laar
Met het oog op een schoner milieu heeft Nederland als doel om in 2050 CO2-neutraal te zijn. Daarom krijgt nieuwbouw geen aardgasaansluiting meer. Gasloos bouwen is de norm, ook in ‘t Laar.
Zeer energiezuinig
Een duurzaam thuis geeft veel comfort, is beter voor het milieu én voor je portemonnee. Het resultaat? Een appartement dat klaar is voor de toekomst. We bouwen ’t Laar zeer energiezuinig volgens de BENG-normen (Bijna EnergieNeutraal Gebouw). Nagenoeg alle appartementen hebben een energielabel A+++.
Hoger hypotheekbedrag met goed energielabel
Wist je dat een goed energielabel tegenwoordig een positief effect heeft op de hoogte van het hypotheekbedrag? Met een energielabel A+++ kun je substantieel meer lenen. Zo’n hoger hypotheekbedrag wordt als verantwoord gezien, omdat je als eigenaar van een duurzaam appartement minder energielasten hebt.
Isolatie en duurzame installaties
We isoleren de appartementen volgens de laatste normen en voorzien ze van duurzame installaties die zorgen voor verwarming, koeling, warm water en ventilatie. Daarmee dragen diverse technieken bij aan comfortabel en duurzaam wonen in je nieuwe thuis.
- Warmtepomp
In je gasloze appartement verzorgt een lucht-waterwarmtepomp de verwarming en het warmtapwater. Deze warmtepomp werkt op elektriciteit en benut warmte uit de buitenlucht om de temperatuur binnen te reguleren. - Vloerverwarming en -koeling
Ieder appartement in ‘t Laar krijgt comfortabele, energiezuinige vloerverwarming. De thermostaat hoeft bij vloerverwarming niet zo hoog te staan om toch een aangename temperatuur te bereiken. Een extra voordeel: dit slangensysteem kan ook koelen en geeft daarmee net wat extra comfort op warme dagen. - Ventilatiesysteem met warmteterugwinning
Het comfort dat je ervaart, is ook afhankelijk van het binnenklimaat. Voor een goede luchtkwaliteit is luchtverversing van groot belang. De appartementen in ‘t Laar krijgen ventilatie met warmteterugwinning (WTW). Dit WTW-systeem zuigt de lucht uit je appartement en gebruikt de warmte van de uitgaande lucht om de binnenkomende verse lucht te verwarmen. Dit bespaart veel energie.
Elektrisch koken
In een gasloos appartement gaat ook het koken elektrisch. Dat kan op verschillende manieren:
- Koken op inductie
Gevoelsmatig is koken op inductie ongeveer gelijk aan koken op gas. Aan = aan, uit = uit. Het is bovendien het meest duurzame elektrische alternatief, plus een veilige en snelle manier van koken. - Keramisch koken
Qua aanschaf is een keramische kookplaat een budgetvriendelijk alternatief voor inductie. Keramisch vraagt wel meer tijd om op te warmen, waardoor je meer energie verbruikt. Ook is het minder veilig dan koken op inductie, omdat de kookplaten blijven nagloeien. - Stoomoven
Stoomovens winnen aan populariteit. Het bereiden van je eten met stoom heeft voordelen op het gebied van gezondheid en smaak.
Je keukenleverancier kan je hierover goed adviseren.
Gescheiden waterafvoer
Het water in ‘t Laar voeren we gescheiden af. Het hemelwater van daken en bergingen gaat via het infiltratie- en transportriool naar een infiltratiepakket van lava. Dit lavapakket ligt achter het gebouw onder het parkeerterrein en geeft het regenwater geleidelijk af aan de bodem. Het vuilwater gaat naar het vuilwaterriool van de gemeente.
Zo’n gescheiden rioleringsstelsel maakt beter gebruik van water, wat ecologische en economische voordelen oplevert. Water dat niet gezuiverd hoeft te worden, komt terug in de grond en draagt daarmee bij aan de grondwaterstand. De scheiding zorgt tevens voor minder belasting van het riool bij zware regenbuien. De bestrating van het parkeerterrein bestaat bovendien uit grasbetontegels die het water extra goed doorlaten.
Groenbeleving
Aan de straatzijde van het appartementengebouw komt een beukenhaag. Eenzelfde soort haag houdt ook de parkeervakken aan de achterzijde uit het zicht, zodat de auto’s minder opvallen. De tuinen aan de achterzijde voorzien we grotendeels van hekwerk met hedera en een schutting, als afscheiding van het parkeergedeelte met de buren. Bovendien krijgt groen een kans om te groeien in de open verharding van het parkeerterrein. Ten slotte biedt het ‘geleende landschap’ met de hoge bomen in de richting van de Kleine Dommel en de Strabrechtse Heide veel groenbeleving.